OTO Smederevska Palanka


                        
SPOMEN – PARK NA TRGU HEROJA          
                       
U parku, između Narodnog muzeja i tadašnjeg Radničkog univerziteta „Ljubica Ivošević Dimitrov“, oktobra 1979. godine nikao je Spomen –park u kome su postavljene biste narodnih heroja Radmile Šišković, Dragoslava Đorđevića Goše i Ivana Mukera. Idejno rešenje ovog prostora dali su i radove izveli zaposleni u Građevinsko-industrijskom preduzeću „Jedinstvo“. 

KULTURNI CENTAR

Pod okriljem Kulturnog centra rade Gradsko pozorište, jedno od najstarijih amaterskih pozorišta u Srbiji ( 1905.), Kancelarija za mlade i Bioskop. 
Godišnji program Gradskog pozorišta odvija se kroz Dečije, Omladinske i Velike scene. Svaka od njih, u toku godine realizuje barem jednu novu predstavu. Ansambl Velike scene gotovo svake godine učestvuje na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, a veliki broj festivalskih nagrada svedoči o kvalitetu predstava i visokim dometima palanačkih amatera. Gradsko pozorište organizuje i dva festivala, Festival novih teatarskih formi i Vragolaste pozorištarije – festival dramskog stvaralaštva dečijih ansambala i trupa.
Kancelarija za mlade okuplja redakciju „Omladinskog lista“, a u okviru ove celine radi i foto radionica, koja svake godine organizuje nekoliko izložbi fotografije. Velikim brojem akcija i projekata mladi se podstiču da budu aktivni i kreativni. 
Organizaciona jedinica Bioskop, u saradnji sa poznatim distributerskim kućama, prikazuje najveće domaće i svetske filmske hitove. Za razliku od većine gradova u Srbiji, bioskop u Palanci ponovo uspešno radi.

NARODNA BIBLIOTEKA „MILUTIN SREĆKOVIĆ“ 

Koreni biblioteke vezani su za 1869. godinu, kada je osnovano Čitalište u Palanci. Danas biblioteka ima četiri odeljenja: dečije, za odrasle, stručno i zavičajno, i sa ogrankom u Azanji, fond od skoro 70.000 knjiga i veliki broj jedinica periodike i neknjižne građe. Pod krovom ove ustanove od 2008. godine radi internet čitaonica. Pored osnovne delatnosti, biblioteka je 2003. godine pokrenula sopstvenu izdavačku delatnost. 
ISTORIJSKI ARHIV „VEROSLAVA VELjAŠEVIĆ“
Osnovan je 1968. godine kao opštinski . Danas arhiv ima 160 identifikovanih fondova i osam zbirki. Najstariju zbirku čine 262 Crkvene knjige iz 19 crkvi koje predstavljaju kulturno dobro od izuzetnog značaja. Biblioteka arhiva ima 3.953 bibliotečke jedinice, od čega najveći broj čine knjige iz nacionalne i lokalne istorije, zatim stručna literatura, enciklopedije, zbornice i časopisi. 
                                       BANjA „PALANAČKI KISELjAK“
Banja Palanački Kiseljak se nalazi na jugoistočnoj periferiji grada, na samom ulazu u naselje Smederevska Palanka iz pravca Velike Plane i autoputa. Od centra grada je udaljena 2 km i povezana je linijom gradskog saobraćajnog prevoza. Postoji predanje da su ove izvore mineralne vode koristili još stari Rimljani. Prvi opis dao je austrijski putopisac Driš koji 1719. godine opisuje izvor kao ozidano dvorište lekovite mineralne vode. Godine 1834. u Beču je potvrđena lekovitost mineralne vode Palanački Kiseljak. Današnja banja nastala je 1972. godine kada je na prostoru oko već postojećih izvora uređen još jedan sa toplom vodom a zatim i podizanje objekata za korišćenje mineralne vode u terapeutske svrhe pod kontrolom medicinskih stručnjaka. Mineralna voda i medicina udruženi su u delovanju na opšti oporavak organizma i lečenje širokog spektra oboljenja lokomotornog aparata, neuroloških oboljenja, oboljenja srca i krvnih sudova, šećernu bolest, bolesti urinarnog i degestivnog trakta. Banjski park sa objektom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, osnovni je sadržaj ovog kompleksa. Park predsetavlja izuzetnu prirodnu i kulturološku vrednost banja sa retkim autohtonim i alohtonim vrstama drveća. Prijatan prostor za šetnju krasi skulptura „Cvetanje“ poznatog vajara Anta Marinkovića. Palanački Kiseljak povezuje spomeničko nasleđe, reke Kubrušnicu i Jasenicu, sportske terene i Bazen „Milan Elezović-Elez“.
                                                 
JEZERO „KUDREČ“

Kudrečko jezero I je najveće i najznačajnije jezero opštine Smederevska Palanka. Do ove vodene površine klinastog oblika dužine 1200, maksimalne širine 110 i najveće dubine od 15 metara stiže se asfaltnim putem iz centra grada. Prijatni mikroklimatski uslovi, temperatura vode pogodna za kupanje, uređenost kupačke obale, šumovita severna strana jezera, bogatstvo ribljeg fonda, prijatni ambijenti restorana i hotela pružaju mogućnost izbora ljudima različitih interesovanja. Oni koji vole prirodu, prostor za sebe mogu pronaći na jezeru Kudreč II. 

SPORTSKI AERODROM

Rudine predstavljaju mesto sa dugom istorijom i od velikog su značaja za razvoj turističke ponude opštine. Sportski aerodrom sa travnatom pistom  se može koristiti i u komercijalne svrhe. Iz Palanke se  moglo putovati avionom još od dvadesetih godina 20. veka kada su tu sletali prvi avioni Srpskog ratnog vazduhoplovstva. 24. decembra 1912.god. osnovana je Vazduhoplovna komanda Kraljevine Srbije. Budući da tada nije postojala civilna avijacija, ovaj datum se uzima i kao početak vazduhoplovstva. Aeroklub „Jasenica“ osnovan je 15. jula 1933. god. kao „Kraljevski aeroklub“ za obuku civilnih pilota među kojima je bilo i žena. 

MUZEJ INDUSTRIJE „GOŠA“ – TITOVA SPOMEN RADIONICA 

U okviru ovog muzeja izdvajaju se dve tematske celine koje se međusobno prepliću. Bogata arhivska građa i eksponati svedočanstva su nastanka i razvoja fabrike od njenih početaka 1923. godine kao „Jasenice“ - akcionarskog društva koje je objedinjavalo srpski i francuski kapital do savremenog doba. U ovoj celini  posebnu vrednost imaju makete vagona i mostova, čija je izrada svojevremeno koštala koliko i realni proizvod. U muzejskoj zgradi se nalazi i Titova spomen radionica. Reč je o rekonstruisanom radnom mestu Josipa Broza, predsednika bivše Jugoslavije, koji je u palanačkoj fabrici bio zaposlen kao metalac krajem 1926. i početkom 1927. god. U radionici se nalazi mašina za koju se tvrdi da je na njoj radio lično Tito.  
                  
SPOMENICI STRELjANIM RODOLjUBIMA I JOZEFU ŠULCU 

Na Kiseljaku su, posle oslobođenja 1945. godine, podignuta  dva spomenika. Prvi od njih, u obliku piramide iz 1947. godine nalazi se u parku, u blizini izvora mineralne vode „Marko T. Leko“. Drugi spomenik je podignut na mestu gde je nemačka okupatorska vojska 20. jula 1941. godine streljala 16 rodoljuba - boraca Palanačke partizanske čete i nemačkog vojnika Jozefa Šulca, koji je odbio da strelja srpske partizane. 

STRANA 2-4
Copyright 2016-2017 www.turizamsp.in.rs  All Rights Reserved
STRANA 2-4