OTO Smederevska Palanka
Selo je razbacanog šumadijskog tipa i podeljeno je na krajeve: Lipovac, Zmajevac, Srpsku, Boljevac, Debeljak, Bare, Drenje, Cerjak, Ive, Kutrica, Krakovi, Gaj, Jabučar, Zednjak, Birović, Kisela Voda, Krušak, Satronja, Ribnik, Crkvine i Kaluđerica.   Kuće se nižu najčešće pored puteva, na obema stranama Crkvenog potoka i njegovih pritoka Drenovčica i Srpske. 
Prema ostacima materijalne kulture i narodnom predanju, na teritoriji današnjeg sela Cerovca živelo se još u mlađem kamenom dobu i u doba Rimljana. Cerovac je u prošlosti imao veoma razvijen kulturno – zabavni život. 
Postojala su tradicionalna kulturno – prosvetna i umetnička društva sa raznim sekcijama: pevačka društva, lovačko društvo, čitaonice i brojna sportska društva. Seoska crkva sv. Trojice napravljena je od drvene građe 1820. godine. Iznad crkve podignuta je školska zgrada. Crkvu brvnaru i školsku zgradu podigli su stanovnici Cerovca i okolnih sela. Crkva je renovirana odnosno uzidana i proširena 1860. god. Škola je počela sa radom 1821. god. Ovo je bila prva škola u Kapetaniji (srezu) jaseničkoj i bila je internatskog tipa – na spratu su bile spavaonice a u prizemlju učionica i sala za skupove i svečanosti. 
U selu se tradicionalno održavaju sledeće svečanosti: đurđevdanski uranak i vašar kod Kisele Vode, Vaskrs – seoska litija drugog dana Sv. Trojice, crkvena slava prvog dana Sv. Trojice, školska slava Sv. Sava. U prvoj polovini maja svake godine, počev od 1978. Se organizuje smotra dramskih sekcija osnovnih škola opštine – Mades, koja traje sedam dana.
   
MALA PLANA

Mala Plana je naselje u Srbiji u opštini Smederevska Palanka u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 887 stanovnika.
Naseljeno mesto Mala Plana zapadno od Velikog Orašja. Nema sigurnih podataka na osnovu kojih bi se moglo govoriti o postanku ovoga naselja. Najstarija porodica u Plani bili su Rajići od kojih danas nema potomaka. Selo ima svoju školu od 1872.godine.

BAŠIN

Bašin je naselje u Srbiji u opštini Smederevska Palanka u Podunavskom okrugu. Mesto se nalazi jugozapadno od Palanke, na putu Palanka-Topola. Bašin je mlađe naselje, postalo ustanka. Predanje nam veli da je ime selu došlo po tome, što je onda bilo imanje nekog paše. U aračkim spiskovima iz 19. veka pominje se Bašin 1822. godine i tada je imao 18 kuća. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima.Po popisu 2011 – 552 stanovnika. Nadmorska visina 130m.
   
GRČAC

Grčac je naselje u Srbiji u opštini Smederevska Palanka u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1176 stanovnika. Nadmorska visina je 194 m.
 
GOLOBOK

Golobok je naselje u Srbiji u opštini Smederevska Palanka u Podunavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 2396 stanovnika. Nadmorska visina je 81m. Golobok se nalazi severno od Palanke, u opštini Smederevske Palanke. Nema podataka na osnovu kojih bi se mogla utvrditi starost ovog naselja. Ali ima tragova koje govore da je ovde još u vrlo ranim vremenima postojalo naselje. Na Vranovačkom Brdu su 1901. g. seljaci iskopavali zlatan đerdan, zlatno i srebrno prstenje. Ovo su svakako tragovi iz rimskog doba, a i za Kameni Bunar se misli da je iz toga doba. Zapadno od sela, blizu Vlahova, postoji mesto koje se zove „Selište“, na kome je svakako ranije bilo neko naselje. Golobok se pominje u aračkim spiskovima (poreski spiskovi) i imao je 1818. g. 39 a 1822. g. 44 kuće.
        
BANIČINA

Na osmom kilometru od puta Palanka-Velika Plana nalazi se tipično šumadijsko selo Baničina koje postoji još iz vremena srednjeg veka kada je nosilo naziv Košarna. Površinski veoma veliko, po broju stanovnika, nažalost, i ne toliko-manje od 1000. 
Na mnogobrojim brdima, po kojima je ovo selo i karakteristično, nalaze se predivni pašnjaci, livade, voćnjaci, stoletne sume koje pružaju poseban prizor u svakom godišnjem dobu.
Pored prirodnih lepota, Baničina ima i istorijski vredne spomenike:
•    Crkva Arhangela Gavrila sagrađena u 19. veku sa dobro očuvanim freskama i raskošnim ikonostasom
•    Spomenik palim ratnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskim ratu koji se nalazi u porti crkve 
•    Spomenik Stanoju Glavašu koji je ubijen u ovom selu od strane Turaka, nedaleko od crkvene porte gde je i sahranjen
•    Spomenik palim borcima iz Drinske divizije 1915. godine
•    Spomen-česma sa obeliskom iz 1925. godine koju je lično otvorio kralj Aleksandar Karađorđević u institucije u Palanci. Čast              palima u Prvom svetskom ratu
•    U Baničini su rođeni narodni heroji, braća Sveta i Dragoslav-Goša Đorđević.
          
RATARI

Ratari se nalaze na 15. kilometru jugozapadno od Smederevske Palanke i što je vrlo bitno u blizini pruge Beograd-Niš i puta Palanka- Mladenovac. Jedno veoma dobro infrastrukturno uređeno selo sa pre svega dobrim putevima i lokalnim vodovodom. Po tragovima iz prošlosti, sve od neolita preko srednjeg veka pa do današnjih dana ovde je postojalo naselje. Po predanju, mesto je dobilo ime po crkvi  Ratari koja se nalazila u mestu Crkvine, u blizini izvora Latkovca. Selo broji nešto više od 1800 stanovnika sa površinom od 38 kvadratnih kilometara. Selom dominira crkva Presvete Bogorodice sa velikom portom u centru sela, a od značajnih građevina tu su još osnovna škola Lazar Stanojević i  seoski dom u kome su smesteni zem. zadruga, pošta i mesna kancelarija.  Od mnogobrojnih izvora vredi videti izvor zvani ,,Virovi'' nedaleko od cerovačke crkve za čiju vodu se kaže da je lekovita (odstranjuje kamen iz bubrega). U blizini železničke stanice Ratari, nadomak poteza Blato, pre nekoliko godina pronađena je mineralna voda za koju se predpostavlja da leči reumu. Ovo je potencijal sela koji bi možda vredelo iskoristiti.
        
VODICE

Udaljeno svega tri kilometara od Smederevske Palanke, takoreći na njenoj periferiji, nalazi se selo Vodice. Sam naziv ovog mesta asocira na vodu, odnosno Vidovu vodu-Vidovaču po kojoj je ovo mesto već dugo godina prepoznatljivo i za koju je vezan niz manifestacija koje organizuje zavičajno-turističko udruženja(Z.T.U.),, Vidovača''. Vidovdanski sabor, jedna od najstarijih manifestacija u našoj opštini, održava se 27. juna, veče uoči Vidovdana sa prigodnim kulturno-umetničkim programom i narodnim stvaralaštvom. Tih dana je u Vodicama i  slikarski vikend u trajanju od tri do sedam dana.
Vodičko prelo je takođe bitno dešavanje koje vredi posetiti a koje propagira narodno stvaralaštvo, običaje i tradiciju. Uz izložbu jela, voća i povrća, kulturno-umetnički program i gostoprimstvo meštana čine ovu manifestaciju potpunim doživljajem. Vodice su rodno mesto političara i doajena novinarstva Pere Todorovića u čiju čast se svake godine održava niz sveobuhvatnih kulturnih dešavanja:
•    literarni konkurs na zadatu temu gde učešće uzima veliki broj učenika sa teritotije cele opštine
•    slikarski vikend
•    književno veče
•    poseta grobnom mestu Pere Todorovića u Beogradu (2.maja)
•    uručivanje nagrada pobednicima literarnog konkursa
U Vodicama je pri kraju izgradnja autentične kuće-muzeja Pere Todorovića koja će biti stecište okupljanja raznih umetnika.
Priroda, bogate manifestacije i gostoljubivi domaćini su dovoljan razlog za posetu ovom mestu.
 
MRAMORAC 

Jedno od najstarijih naselja u ovom kraju  je svakako selo Mramorac. Na osnovu iskopina koje se čuvaju u muzeju u Palanci može se zaključiti da su ga naseljavali Iliri i Tračani. Najvredniji predmeti iz tog doba, halštatsko-ilirski pojasevi i zlatna grivna iz 6. veka stare ere koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu potiču iz ovog mesta. Možda najinteresantnija činjenica vezana za ovo mesto jeste da je ono jedino selo na teritoriji Smederevske Palanke sa pozitivnim prirodnim priraštajem stanovništva u odnosu na popis iz 2002. godine. Stanovništvo u Mramorcu se masovno bavi proizvodnjom suncokreta tako da u vreme cvetanja brdoviti predeli dobijaju posebnu draž.
STRANA 2-3
Copyright 2016-2017 www.turizamsp.in.rs  All Rights Reserved
STRANA 2-3