OTO Smederevska Palanka
Copyright 2002-2005 Your Website  Inc. All Rights Reserved.


NARODNI MUZEJ U SMEDEREVSKOJ PALANCI

Posetioci muzeja svakako će se iznenaditi bogatstvom i značajem zbirki koje izlaze iz okvira lokalnog i teže da uspostave odnos prema kulturnom prostoru Jugoslavije. Temelji su u istorijsko – umetničkoj zbirci srpskog slikarstva 19. veka. Imena slikara zastupljenih u zbirkama okosnicama istorijsko – umetničkog odeljenja sa kojima se posetilac može susresti možda najbolje govore o posebnosti doživljaja koji ih ovde očekuje: Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Lubarda, Konjović, Bijelić i drugi značajni slikari.
Kontinuirani rad na istraživanju tokom 20 godina uz saradnju najznačajnijih domaćih i stranih imena i institucija u oblasti arheologije doveo je do stvaranja fonda od oko 7000 predmeta među kojima su najznačajnije zbirke predmeta iz neolita i numizmatička antička zbirka.
Objekat je 1982. godine proglašen spomenikom kulture od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Muzej ima preko 11.000 predmeta a posebno se ističu arheološka zbirka Neolita i zbirka srpskog slikarstva prve polovine HIH veka jedna od najbogatijih u našoj zemlji. 
Trg Heroja 5; tel: 026/314-399; 318-239
e-mail: spmuseum@verat.net

KULTURNI CENTAR

Kulturni centar osnovan je 2009. godine, proširivanjem delatnosti Gradskog pozorišta. Osim amaterskog pozorišta, koje  datira od početka dvadesetog veka, u Kulturnom centru postoje još dve jedinice, Kancelarija za mlade i Bioskop. 
Godišnji program Gradskog pozorišta odvija se kroz rad Dečije, Omladinske i Velike scene. Ansambl Velike scene gotovo svake godine učestvuje na Festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli. Gradsko pozorište organizuje i dva festivala, Festival novih teatarskih formi i Pozorištarije – festival dramskog stvaralaštva dečijih ansambala i trupa. 
Kancelarija za mlade okuplja redakciju „Omladinskog lista“, a u okviru ove celine Kulturnog centra radi i foto – radionica, koja svake godine organizuje nekoliko izložbi umetničke fotografije.
Trg Heroja 1, tel: 026/317-249
 www.smed-palanka.rs  e-mail: kulturnicentarsp@gmail.com

NARODNA BIBLIOTEKA „MILUTIN SREĆKOVIĆ“

Koreni biblioteke „Milutin Srećković“ datiraju iz 1869. godine kada je osnovana Čitaonica. Danas ona u četiri odeljenja: za odrasle, dečjem, zavičajnom i stručnom ima više od 60000 knjiga i veliki broj jedinica periodike i neknjižne građe.
U domenu svog delovanja biblioteka je mesto u kome nastaju, izdaju se i baštine knjige, pre svega zavičajnih, ali i pisaca iz cele Srbije. Gostima grada omogućeno je da uživaju u delima domaćih i svetskih pisaca kroz institut nedeljne i dnevne članarine.
10. Oktobra 16, tel: 026/318-346

ISTORIJSKI ARHIV „VEROSLAVA VELjAŠEVIĆ“

Osnovan je 1968. godine. Danas arhiv ima 160 identifikovanih fondova i osam zbirki. Najstariju zbirku čine 262 Crkvene knjige iz 19 crkvi koje predstavljaju kulturno dobro od izuzetnog značaja. Biblioteka arhiva ima 3.953 bibliotečke jedinice, od čega najveći broj čine knjige iz nacionalne i lokalne istorije, zatim stručna literatura, enciklopedije, zbornice i časopisi.


TITOVA SPOMEN RADIONICA- GOŠA

U „GOŠI“ postoje dva muzeja sa bogatom arhivskom građom i eksponatima koji govore o razvoju prve i jedine srpske fabrike za proizvodnju putničkih vagona, a kasnije i metalnih konstrukcija. Stalna postavka sadrži dokumenta o nastanku akcionarske fabrike 1923. Godine objedinjavanjem domaćeg i francuskog kapitala. Posebnu vrednost imaju makete vagona i mostova, čija je izrada svojevremeno koštala koliko i realni proizvod.
U muzejskoj zgradi je smeštena i Titova spomen – radionica. Reč je o rekonstruisanom radnom mestu Josipa Broza, predsednika bivše Jugoslavije, koji je u palanačkoj fabrici bio zaposlen kao metalac krajem 1926. i početkom 1927. godine. U radionici se nalazi mašina za koju se tvrdi da je na njoj radio lično Tito.  

Copyright 2016-2017 www.turizamsp.in.rs  All Rights Reserved