OTO Smederevska Palanka
Copyright 2002-2005 Your Website  Inc. All Rights Reserved.


Miloje Popović „Đak“ (17??-1825)

Vođa Đakove bune. Rođen je u Kusatku, u Jasenici ( Smederevska Palanka ), i nosio prezime Popović. Učio je školu i tako dobio nadimak noji mu je zamenio prezime. Kratko vreme bio je pop, a zatim trgovac stokom. Tokom Prvog srpskog ustanka bio je pisar vojvode Vujice Vulićevića, a po propasti ustanka 1813. prebegao je u Nemačku. Posle 1815. vratio se trgovini.
Krajem januara 1825. izbila je buna u Azanji, u smederevskoj nahiji, kasnije nazvana Đakova buna. Uzrok nezadovoljstva bili su zulumi lokalnih vlasti i preterani i nepravični porezi. Zahtevi, formulisani u tom smislu, usvojeni su na skupu u Topoli 3. februara i poslani knezu Milošu, uz pozdrave. Oko Đaka se okupila gomila koja je više galamila, nego što je bila spremna da se bori. Već 5. februara Miloševa vojska, predvođena Tomom Vučićem Perišićem, presretne pobunjenike u blizini Topole i lako ih razbije. Đak je ranjen, ali je uspeo da pobegne. Istovremeno je buna počela da se širi i na neke druge nahije, što je i bio uzrok snažne Miloševe reakcije. Đak je uhvaćen u Malom Mokrom Lugu i pogubljen 9. februara, a buna je sledećih dana prestala.

ĐUŠA VULIĆEVIĆ

Rođen je u selu Azanja kod Smederevske Palanke. Spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću otkriven je 27. oktobra 2014. godine kod Veterinarske stanice u Azanji. Vojvoda Đuša je bio važna karika u „ ustaničkom lancu“. Preko njega se ustanak širio i u istočnoj Srbiji. Vojvoda Đuša je predvodio vojsku Smederevske nahije u mnogim bojevima. Vojevao je, na žalost, oko godinu i po dana, a u leto 1805. je poginuo u borbi sa Turcima. Posle tog tragičnog događaja njegovi potomci su uzeli prezime Đušić. 

VUJICA VULIĆEVIĆ 

Rođen je u selu Azanja kod Smederevske Palanke. Zajedno sa vojvodom Čolakom Antom Simeonovićem predvodio je u maju 1809. Karađorđevu ofanzivu od Nikšića prema Crnoj Gori. Za njegovog sina Petra Vulićevića bila je udata sestra kneginje Ljubice, rođena Vukomanović. Njegov brat bio je vojvoda Đuša Vulićević, posle čijeg ubistva je Vujica došao na mesto oborkneza.
Godine 1817. u Radovanjskom lugu nadomak Velike Plane pomogao je ubistvo Karađorđa po naređenju Miloša Obrenovića i tadašnje vladajuće strukture u Srbiji. On je bio Karađorđev kum, pa je Karađorđe kod njega odseo imajući poverenje. U znak pokajanja podigao je crkvu-brvnaru Pokajnica. I danas ima njegovih potomaka.
Copyright 2016-2017 www.turizamsp.in.rs  All Rights Reserved
STRANA 2-2
STRANA 2-2